Ob svetovnem dnevu hospica in paliativne oskrbe 2022

 

Vsako leto drugo soboto v oktobru praznujemo svetovni dan hospica in paliativne oskrbe. Ta dan nas opominja, da paliativna oskrba pomembno izboljša kakovost življenja bolnikov z neozdravljivo boleznijo in da mora biti, kot temeljna pravica, dostopna za vse.


Geslo letošnjega svetovnega dneva hospica in paliativne oskrbe je »Celimo srca in družbo« (ang. »Healing hearts & communities«).


Med pandemijo COVID-19 je umrlo več kot šest milijonov ljudi; posledice so prinesle velike obremenitve za zdravstvene sisteme ter žalost in trpljenje bolnikov, njihovih svojcev in tudi zdravstvenih delavcev. Poleg tega po vsem svetu potekajo različni konflikti in vojne zaradi česar milijoni ljudi žalujejo ob smrti družinskih članov in prijateljev, doživljajo socialno izolacijo in izgubo doma. Zato WHPCA 2022 (ang. »Worldwide Hospice Palliative Care Alliance«) poziva k nacionalnim strategijam za pomoč in podporo ljudem ob žalovanju, kar je bistveno v procesu zdravljenja oz. »celjenja« (več na spletni strani External link opens in new tab or windowwww.thewhpca.org).


Tudi v Sloveniji je že v času med epidemijo povečana stopnja obolevnosti s covidom-19 pomenila velik izziv za različne vidike paliativne oskrbe. Pri Slovenskem združenju paliativne in hospic oskrbe (SZPHO) si ves čas prizadevamo za prepoznavanje vloge paliativne oskrbe (med bolniki, svojci, zdravstvenimi delavci) in širitev paliativne mreže po Sloveniji. Le tako bomo lahko v prihodnosti omogočili enakovredno dostopnost do paliativne oskrbe za vse.


Organiziramo izobraževanja za zdravstvene in ostale sodelavce, ki se srečujejo z neozdravljivo bolnimi. Ozaveščamo bolnike, njihove bližnje in na splošno laično javnost o paliativni oskrbi. Stremimo k sodelovanju vsemi, ki se vključujejo v paliativno oskrbo (External link opens in new tab or windowwww.szpho.si, External link opens in new tab or windowwww.paliativnaoskrba.si).


Vabimo vas, da se nam pridružite in da skupaj pomagamo, da se rane v naših srcih, družinah in družbi začnejo celiti ter bosta paliativna in hospic oskrba dosegla vse, ki ju zares potrebujejo.Da je naše delo dobro in pomembno, pričajo številni izrazi hvaležnosti bolnikov in njihovih bližnjih. Eno takih je tudi del pisma zdravnici, ki je vodila paliativno oskrbo Jožice v njenem zadnjem obdobju življenja: »Kot je rekel Gandhi: Moč ne izvira iz telesnih sposobnosti, temveč iz nepopustljive volje. Taka je bila naša Jožica. Še enkrat bi se vam rada od srca zahvalila za vso pomoč in podporo. Če ne bi bilo vas, ne vem, kako bi zdržali vse to. Zares ste zdravnica s srcem.« (Petra, snaha od Jožice).

 Slovensko združenje za paliativno in hospic oskrbo